zapretnoe iskusstvo 000        Šiandien, liepos 12 d., Maskvos Tagansko teismas paskelbė nuosprendį 2007 m. pavasarį A. Sacharovo muziejuje surengtos parodos „Uždraustasis menas – 2006“ organizatoriams. Buvęs A. Sacharovo muziejaus direktorius Jurijus Samodurovas ir buvęs Tretjakovo galerijos naujausių meno krypčių skyriaus vadovas Andrejus Jerofejevas (rašytojo Viktoro Jerofejevo brolis) buvo nubausti didelėmis piniginėmis baudomis.

 

Baudžiamąją bylą 2007 m. kaltinamiesiems iškėlė Rusijos pravoslavų cerkvė. A. Jerofejevas ir J. Samodurovas buvo apkaltinti religinės neapykantos kurstymu (282 BK str.)“. Rusijos prokuratūra stojo juodaskvernių pusėn ir reikalavo 3 metų kalėjimo. Teismas nusprendė, kad kaltinamieji įžeidė visų stačiatikių religinius jausmus, nepriklausomai nuo to, matė jie parodą, ar ne, nes informacija apie parodą buvo platinama žiniasklaidoje.

 

„Tikintieji patyrė psichologinę traumą ir dorovines kančias, buvo pažemintas jų žmogiškasis orumas“, – paskelbė teismas. Dalį parodoje eksponuotų paveikslų teismas pavadino „cinišku pasityčiojimu iš religijos“. Nuosprendyje skelbiama, kad religinę neapykantą teisiamieji kurstė tyčia. Vis dėlto teismas bausmę sušvelnino atsisakydamas laisvės atėmimo bausmės. J. Samodurovas nubaustas 200 tūkst., o A. Jerofejevas – 150 tūkst. rublių bauda.

 

Ši rezonansinė byla sukėlė didžiulius visuomenės protestus. Buvo rengiami mitingai ir meninės akcijos. Radikalia menine akcija klerikalus palaikantį teismo sprendimą pažymėjo menininkų grupė „Voina“ prie teismo durų išleidusi apie 3000 tarakonų. Akcijos organizatoriai sakė, kad tokiu būdu atkeršijo už 350 tūkst. rublių baudą (vienas tarakonas atitiko daugiau nei 100 rublių). Tagansko teismą menininkai siūlo pervadinti Tarakanovsko teismu.

 

zapretnoe iskusstvo piket

 

Parodoje „Uždraustasis menas – 2006“ buvo demonstruojami paveikslai, kuriuos įvairioms Maskvos parodoms siūlė kuratoriai, tačiau nebuvo priimti į parodų sales. Parodos eksponatai buvo palėpti nuo žiūrovų akių dirbtine siena. Į juos pažiūrėti buvo galima tik per specialiai padarytas skyles. Parodų ciklą „Uždraustasis menas“ A. Jerofejevas planavo rengti kasmet, tačiau dėl problemų su teisėsauga šių ketinimų atsisakė.

 

zapretnoe iskusstvo 0

 

zapretnoe iskusstvo 00

 

Kai kurie parodos eksponatai

zapretnoe iskusstvo 1

 

zapretnoe iskusstvo 2

 

zapretnoe iskusstvo 3

 

zapretnoe iskusstvo 4

 

zapretnoe iskusstvo 5

 

zapretnoe iskusstvo 6

 

zapretnoe iskusstvo 7

 

zapretnoe iskusstvo 8

 

zapretnoe iskusstvo 9

 

zapretnoe iskusstvo 10

 

zapretnoe iskusstvo 11

 

Daugiau parodos eksponatų: http://www.aerofeev.ru/content/view/133/109/

 

Pagal http://russia.indymedia.org/ parengė en arche

2010 07 12