carlos-latuff        Carlosas Latuffas (g. 1968 m.) – Brazilijoje gyvenantis politinių karikatūrų dailininkas, kuriantis „copyleft“ metodu. Save laiko politiniu menininku, kovojančiu prieš Amerikos ir Izraelio imperializmą. Daugiau nei pusė jo darbų skirta Artimųjų Rytų konfliktui ir okupaciniams JAV karams. Dėl savo aiškiai išreikštos antiamerikietiškos ir antiizraelietiškos pozicijos C. Latuffas ne kartą buvo apkaltintas antisemitizmu bei neapykantos kurstymu.

 

C. latuffas gimė karinės diktatūros metais Rio de Žaneire. Piešti pamėgo dar vaikystėje. Nuo 1990 metų įsidarbino kairiosios profsąjungos laikraštyje. 1998 m. sukūrė pirmąjį politinių karikatūrų ciklą, skirtą zapatistų sukilimui Čiapo provincijoje (Meksika). 1999 m. apsilankė okupuotoje Palestinoje, ir nuo tada viena pagrindinių jo temų tapo Izraelio-Palestinos karas.

 

2002 m. menininkas sukūrė skandalą sukėlusį karikatūrų ciklą „Visi mes esame palestiniečiai“ („We are all Palestinian“), kuriame pavaizduoti įkalinti arba engiami žmonės sakosi esą palestiniečiai. Izraelio ir JAV militaristams labiausiai užkliuvo karikatūra, vaizduojanti Varšuvos gete uždarytą žydų berniuką. C. Latuffas iš šią karikatūrą paviešinusi „Indymedia“ buvo paduoti į teismą, tačiau procesą laimėjo.

 

Karikatūristo darbai dažniausiai publikuojami kairiojoje pasaulio žiniasklaidoje. Daugybė jo kūrinių išplito internetu, nes autorius yra viešai atsisakęs autorinių teisių. Jis sako „Aš laikausi tam tikrų pažiūrų, tačiau neprekiauju ideologijomis“. C. Latuffo karikatūros niekada nepasirodys konservatyvioje JAV ir Izraelio spaudoje.

 

Carlos latuff 1

TVF galbėja Graikiją

 

Carlos latuff 2

Kruvinasis piratas Netanyahu

 

Carlos Latuff 3

Popiežiaus Benedikto XVI portretas

 

Carlos Latuff 4

Karas prieš medicininę marihuaną

 

Carlos Latuff 5

Haičio žemės drebėjimas

 

Carlos Latuff 6

Obama - Nobelio Taikos premijos laureatas

 

Carlos Latuff 7

Kapitalas išnaudoja moterų darbą

 

Carlos Latuff 8

Patetiška Busho epochos pabaiga

 

Carlos Latuff 9

ES imigracinė politika

 

Carlos Latuff 10

Saakašvilio nuotykiai

 

Carlos Latuff 11

Save Gaza now!

 

Carlos Latuff 12

Naftos velnias

 

Carlos Latuff 13

Aš esu palestinietis!

 

Daugiau karikatūrų: http://latuff2.deviantart.com/gallery/

 
Parengė en arche
2010 08 02