nepatogus kinas       „Ad Hoc: Nepatogus kinas“ – jau 4 metus organizuojamas vienintelis Baltijos šalyse žmogaus teisių kino festivalis bei vienas didžiausių kino renginių šalyje. Tai socialinis-nekomercinis projektas, skirtas šviesti Lietuvos visuomenę žmogaus teisių klausimais, ugdyti toleranciją, skatinti pilietiškumą.

  

Festivalio metu pasaulyje pripažintų dokumentinių filmų pagalba, susitikimais su režisieriais, papildomais renginiais siekiama, kad žmogaus teisių klausimai bent trumpam taptų svarbia viešos diskusijos dalimi.

  

       Ketvirtą kartą vykstantis festivalis spalio-lapkričio mėnesiais kviečia Lietuvos žiūrovus į kino sales. Pernai vykęs Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, Ukmergėje, Panevėžyje, Varėnoje ir Šiauliuose, šiemet festivalis taip pat įtrauks ir Alytaus dokumentinio kino gerbėjus. Šių metų festivalio programoje 43 dokumentiniai filmai, nustebinę ne vieno tarptautinio festivalio auditoriją. Be jau tradicinėmis tapusių nediskriminavimui, lygioms galimybėms  bei ekologinėms (darnaus vystymosi) problemoms skirtų pilnametražių kino formų programų, šiemet atskiros programos skiriamas nacionalizmui, skurdui bei moterų teisėms.

 

       Šiemet festivalis “Ad hoc” aštria ir kontroversiška problematika turėtų sudominti ir radikalią publiką. Štai keletas mūsų rekomenduojamų filmų.

 

       Du paradai, du pasauliai...Viena Europa?

 

       Belgija, Estija, Lietuva / 2010 m. / 36 min.

       Režisierius: Roland Javornik

 

       Po Lietuvoje vykusio Baltic pride 2010 netyla homofobiški ginčai. Baltic pride 2011 organizatoriai išsiunčia keturis jaunus gėjus išsiaiškinti situaciją kitose Europos valstybėse, tam, kad būtų nuspręsta dėl parado vietos kitais metais.

 

        {youtube}c_XgISNbTIc{/youtube}     

 

       Savi (Nashi)

 

       Nyderlandai, Rusija / 2008 m. / 26 min.

       Operatorius: Daya Cahen, Danila Cahen

 

       Rusijos prezidento V. Putino remiamos vasaros stovyklos kaskart pritraukia daugiau kaip 10 000 jaunuolių. Tačiau pasportuoti ar aktyviai praleisti laisvalaikį – ne pagrindinis šių stovyklų tikslas. Čia rengiami išrinktieji, būsimas politinis elitas, paversiantis Rusiją “XXI a. globalia lydere“. Įsijausti į šviesią ateitį padeda grupiniai užsiėmimai, raudonos vėliavos ir patriotiniai šūkiai, sklindantys iš stovyklos garsiakalbių.

 

       Lyderis visada teisus

 

       Gruzija / 2010 m. / 43 min.

       Režisierius: Salome Jashi

 

       Gruzijos prezidento finansuojamos vasaros stovyklos siūlo nacionalizmo, neapykantos ir nuolankumo pamokas. Nuo 2005 metų šias stovyklas aplankė šimtai tūkstančių berniukų ir mergaičių. Programa aiški: ugdyti besąlygišką meilę tėvynei. Tai visų pirma turėtų būti priešiškumas Rusijai, kuri kišasi į šalies autonomiją. Manipuliatyviniai vaidinimai, ugningos kalbos primena apie Abchazijos ir Pietų Osetijos konfliktą ir siunčia aiškią žinutę – už kraują gali būti atsilyginama tik krauju. Filmas atskleidžia karčią tiesą, kad aistringo nacionalizmo maitinami konfliktai gali greitai nesibaigti.

 

       Sudrebinti tautą

 

       Vengrija / 2007 m. / 70 min.

       Režisierius: Bori Kriza

 

       Koncertinis turas su roko grupe „Romantic Violence“ ir jos gerbėjais yra geriausias būdas pažinti jaunų Vengrijos dešiniųjų radikalų subkultūrą. Muzikantai, skustagalviai, futbolo sirgaliai ir universitetų studentai atvirai dėsto savo radikalias nacionalistines pažiūras. Jie keliauja po kažkada Vengrijai priklausiusias žemes (dabar tai Rumunija, Serbija), groja klubuose, roko koncertuose ir liaudies muzikos festivaliuose, siekdami „supurtyti tautą“, „stiprinti tautinį identitetą“ ir „priversti galvoti”.

 

       Dainuojanti revoliucija

 

       JAV / 2009 m. / 82 min.

       Režisierius: Bill Guttentag, Dan Sturman

 

       „Dainuojanti revoliucija“  - tai filmas, pasakojantis apie JAV pilietinių teisių judėjimą ir vieną svarbiausių jo varomųjų jėgų – muziką. Dainų pagalba juodieji amerikiečiai galėjo išsakyti tai, apie ką buvo uždrausta kalbėti. Įspūdinga archyvinė medžiaga ir šių dienų atlikėjų - John Legend, Joss Stone, Wyclef Jean, ar “The Roots” – pasirodymai filme sujungiami į jausmingą, vientisą ir įspūdingą reginį. Filmas buvo atrinktas į praėjusių metų Oskaro apdovanojimų pretendentų sąrašą.

 

       Keliaujantys į laisvę

 

       JAV / 2009 m. / 113 min.

       Režisierius: Stanley Nelson

 

       1961 m. atrodė, kad segregacija JAV visuomenėje yra neįveikiama. Daugelyje valstijų atskirties politika buvo įgyvendinama žiauriomis priemonėmis, o federalinė vyriausybė, vadovaujama J. Kennedy administracijos, likdavo abejinga, rūpinosi tik užsienio politikos klausimais. Tačiau būrys studentų nusprendė surizikuoti karjera, gerove, „švaria“ reputacija ir net gyvybe, nusipirko autobusų bilietus į Greyhound, į pačius Amerikos pietus ir, pasivadinę „keliaujančiais į laisvę“, sugebėjo įtikinti prezidentą ir visą JAV visuomenę, kad būtina ištaisyti pilietinių teisių nelygybę, persmelkusią šalį.

 

       {youtube}AHaXo6N_vh8{/youtube}

 

       Aš, mano čigoniška šeima ir Woody Allen‘as

 

       Italija / 2009 m. / 50 min.

       Režisierius: Laura Holilovic

 

       Maža rankine kamera devyniolikmetė Laura Halilovič fiksuoja savo romų šeimos praeitį ir dabartį. Nors atvykę iš Bosnijos ir Hercegovinos į Italiją 1970-aisiais, tačiau nemaža dalis Lauros  šeimos narių, įskaitant ir jos močiutę, vis dar gyvena klajoklišką gyvenimo būdą. Linksmas ir stebinamai išradingas filmas su gera muzika pateikia netradicinį požiūrį į romus – iš pačios bendruomenės širdies. Filmo autorė pati patenka į komišką situaciją, kai jos šeima verčia ją tekėti, o ši atsisako tai daryti. Ji svajoja tapti režisiere ir tikrai turi tam talentą. Jeigu tik Woody Allen‘as atsakytų į jos laiškus...

 

       {youtube}fW7jst5DPKo{/youtube}

      

        Mano abi mamos

 

       Kanada / 2009 m. / 52 min.

       Režisierius: Aurore Thériault

 

       Tai filmas apie lesbiečių poras, siekiančias kurti šeimas ir auginti vaikus, nepaisant vis dar egzistuojančios homofobijos ir religinių bei socialinių tabu. Filmas seka penkių šeimų gyvenimus ir šeimyniškos laimės ir meilės siekius bei atskleidžia, kaip keičiasi visuomenės mentalitetas ir požiūris į homoseksualų šeimas.

 

       Miestas tarp sienų

 

       JAV, Izraelis, Palestina / 2009 m. / 66 min.

       Operatorius: Robin McKenna

 

       Jeruzalės mieste, padalytame religinių įsitikinimų, tautinės priklausomybės ir politinių pažiūrų sienų, yra vieta, kur šių skirtumų nepaisoma. Tai – gėjų baras „Shushan“, kuriame randa prieglobstį buvę kareiviai, vietos politikai ar Izraelio ir Palestinos konflikto atskirti mylimieji.

 

       Filmas apie nuoširdų mėginimą kurti bendruomenę susipriešinusioje, religinių ir tautinių įsitikinimų suskaldytoje ir ne visada pakančioje visuomenėje. Filmo herojų istorijos padeda giliau pažvelgti į sudėtingą šventojo miesto ir jame gyvenančių homoseksualų kasdienybę.

 

       {youtube}oUY8G4jjzrs{/youtube}

 

       Vyrų dominavimas

 

       Belgija, Prancūzija / 2009 m. / 108 min.

       Režisierius: Patric Jean

 

       Filmo autorius remdamasis įvairiomis gyvenimiškomis istorijomis ieško požymių, įrodančių moterų nelygybę, patriarchato įsitvirtinimą Vakarų pasaulyje ir vis dar stebinantį smurto prieš moteris lygį. Filmas, kuris siekia nupiešti iš dalies kvestionuotino vyrų dominavimo kontūrus, nukelia žiūrovą į tris valstybes: Belgiją, Prancūziją ir Kanadą, kuriose vyrai nepaisant visko kovoja, siekdami atrasti savo vietą visuomenėje. Tokią vietą, kurioje moterys vis dėlto kenčia pernelyg daug ir dažnai. Viena iš pasakojamų istorijų – apie vyrą, kuris nužudo keliolika moterų argumentuodamas, kad jos „užėmė“ vyrų vietą visuomenėje.

 

       Pavojingiausias žmogus Amerikoje

 

       JAV / 2009 m. / 94 min.

       Režisierius: Judith Ehrlich, Rick Goldsmith

 

       Įsibėgėjant JAV karui Vietname Daniel Ellsberg buvo vienas iš daug vilčių teikiančių JAV Saugumo departamento analitikų. Tačiau viskas pasikeitė, kai gynybos ministras Robert McNamara paprašė parengti slaptą ataskaitą apie JAV karių padėtį Vietname. Tyrimų rezultatai padėjo Ellsberg‘ui suvokti, kad penki JAV prezidentai vienas paskui kitą melavo Amerikos žmonėms apie jų šalies vaidmenį Vietnamo konflikte. Todėl jis nusprendė paviešinti 7000 puslapių Pentagono dokumentų „New York Times“ laikraštyje 1971-aisiais.

 

       „Pavojingiausias žmogus Amerikoje: Daniel Elsberg ir Pentagono dokumentai“ – tai išsilavinusio ir principingo žmogaus, paaukojusio savo karjerą ir asmeninį gyvenimą tiesai, teisingumui ir sąžinės laisvei, portretas. Interviu ir archyvine medžiaga filmas perteikia ginčo, daug davusio JAV spaudos ir žodžio laisvei, vaizdą.

 

       {youtube}LY4kk9dhoUQ{/youtube}

 

       Pakilę iš lūšnyno

 

       JAV, Brazilija / 2005 m. / 80 min.

       Režisierius: Matt Mochary, Jeff Zimbalist

 

       Anderson Sa, kadaise pats prekiavęs narkotikais viename pačių pavojingiausių Rio de Žaneiro lūšnynų – favelų – nusprendžia, kad artimųjų ir draugų mirtys turi baigtis. Anderson Sa įkuria muzikinį Afro-Reggae judėjimą ir po truputį šūvius ima užgožti gatvės muzikos garsai. Jis įtikina lūšnyno bendruomenę nesitaikstyti su narkotikų prekeivių gaujomis ir policijos korupcija.

 

       Tai filmas apie hip-hopą, gatvės ritmą ir įkvepiantį muzikinį judėjimą, pakeitusį daugelio Rio de Žaneiro lūšnynų vaikų gyvenimus.

 

       {youtube}B5_DnxeEkts{/youtube}

 

       Skurdo pabaiga?

 

       Prancūzija / 2008 m. / 106 min.

       Režisierius: Philippe Diaz

 

       Priverčiantis susimąstyti ir kartu provokuojantis režisieriaus Philippe Diaz filmas, atskleidžiantis, kad skurdas – ne atsitiktinumas. Jis prasidėjo nuo karų, vergijos ir kolonizavimo laikų, užkariavus žemes, nusavinus gamtinius išteklius bei pavertus dalį žmonių vergais. Šiais laikais dėl nesąžiningos mokesčių, prekybos ir skolinimosi politikos skurdas pasiekė neregėtų aukštumų.

 

       Filmas „Skurdo pabaiga?“ užduoda nepatogių klausimų: kodėl 20 proc. planetos populiacijos naudoja 80 proc. planetos resursų ir suvartoja 30 proc. daugiau nei planeta gali regeneruoti?

 

        {youtube}LRZnEBFYNS0{/youtube}

 

       Afganistanas: dolerių pėdsakais

 

       Prancūzija / 2009 m. / 57 min.

       Režisierius: Paul Moreira

 

       Afganistanui Vakarų valstybės buvo numačiusios skirti 18 milijardų dolerių, už kuriuos turėjo būti atstatinėjamos sugriautos mokyklos, ligoninės, tiesiami keliai. Praėjus aštuoneriems metams po Kabulo sugriovimo, prancūzų žurnalistas Paulas Moreiras vietoj ataskaitose pažymėtos atstatytos ligoninės randa tik begriūnantį pastatą. Tuo pačiu metu operatoriaus kamera fiksuoja naujai statomas prašmatnias vilas, priverstinį gyventojų iškeldinimą iš rajonų ir prabangius banketus valstybės tarnautojams. Kur iš tiesų panaudota Vakarų valstybių skirta parama?

 

       {youtube}7_h1AAraWow{/youtube}

 

       Festivalio tinklalapis

       Anarchija.lt

       2010.10.18.