absurdo meno dienos       Lapkričio mėnesį „Kablyje“ (greta J. Ivanauskaitės skverelio Aguonų g., Vilniuje) vyko Absurdo meno dienos – renginys, kuris ryškiai skyrėsi nuo įprastų galerijų ekspozicijų. Tai ne paprastas pasivaikšiojimas po galeriją, o tam tikras labirintas, kuriuo klaidžiodamas žiūrovas pats tampa meno proceso dalyviu. Lapkričio 19 d, penktadienį, 19:00-22:00 val. „Kablyje“ rengiamas Absurdo meno dienų uždarymas, per kurį bus demonstruojami reti andergraundo filmai.

 

20:00 val. – filmo apie kunigaikštį Vildaugą premjera.

 

Pusvalandžio trukmės filmas, sumontuotas iš 8 valandų trukmės kunigaikščio Vildaugo klajonių po Vilnių. Pamatysite, kaip kunigaikštis „Maximoje“ bendrauja su Dariumi Kuoliu, sekioja paskui krišnaistus ir pelno jų nuolankumą, aprodo ir pasakoja apie paslaptingąsias Vilniaus senamiesčio vietas, labai daug kartų dainuoja dainą „Amerika“ (gal kokius 20 kartų ir vis skirtingose vietose). Ištaigingi kunigaikščio namai, jo darbovietė, įžūlus susitikimas su tikinčiaisiais Bernardinų bažnyčioje, kada jis kartu su operatoriumi vos negavo į galvą, ir taip toliau...

 

20.40 val. – trumpametražis filmas „Vilties kibirkštėlė“ (11 min.)

 

Filme vaizduojamas žmonių santykių absurdas, televizijos pramonės pelnymasis iš asmeninių žmonių išgyvenimų. Garsi dainininkė sugalvoja įsivaikinti vaiką iš vaikų namų, bet tai daro viešai – televizijos laidoje skaito vaikų siųstus laiškus ir prašo žiūrovų balsuoti už geriausiojo autorių. Laidos eteryje vaikai klusniai atlieka jiems skirtas užduotis, vedančias pergalės – naujosios mamos – link.

 

21:00 val. – filmas „Little boy. Fat Man“ (8 min.)

 

Šiuolaikiniai mokyklinukai siurrealistiškai juda ratu aplink klasę šaukdami: „Little boy, fat man“. „Little boy“ ir „Fat man“ – tai kodai atominių bombų, numestų ant Japonijos per II-ąjį pasaulinį karą. Po sprogimo Hirosimoje 3 japonai keliauja į namus Nagasakyje, kur jų laukia tas pats likimas – antrasis atominės bombos sprogimas. Filme įterpti archyviniai JAV armijos kadrai iš Hirosimos ir Nagasakio.

 
LUNI info
2010 11 15
 
Filmas apie kunigaiksti Vildauga
Kadrai iš filmo apie kunigaikštį Vildaugą
 
absurdo menas 1
Kadras iš filmo „Vilties kibirkštėlė“
 
absurdo menas 2
Kadras iš filmo „Little boy. Fat Man“