banksy vs robbo 0King Robbo – kultinis grafičių kultūros chuliganas, aktyviai marginęs Londono priemiesčių sienas, tunelius ir traukinius XX a. 9-ajame dešimtmetyje. King Robbo darbai – kitaip nei Banksy grafičiai, kuriuos šiandien valdžia saugo uždengdama organiniu stiklu, – anaiptol nebuvo laikomi jokiais meno kūriniais. Daugelis jų išnyko visiems laikams.

 

Konfliktas tarp Robbo ir Banksy užsimezgė beveik prieš 15 metų – paskutiniojo dešimtmečio pabaigoje. Kartą jie tūsinosi vakarėlyje pas bendrus pažįstamus, ir „jaunėlis“ Banksy mestelėjo „seniui“ Robbo, kad niekada apie jį negirdėjo. Robbo mostelėjo jaunam akiplėšai iš kairės. Po 10 metų šį incidentą Robbo aprašė savo knygoje, o tai įsiutino Banksy, kuris užsispyrusiai teigė, kad visa ši istorija yra grynas melas.

 

2009 m. gruodį tarp dviejų Londono grafičių piešėjų – Banksy ir Robbo – įsiliepsnojo tikras karas. Jis prasidėjo po to, kai Banksy užpiešė savo piešinį ant Robbo „tago“, nupiešto prieš 25 metus ant Regent's kanalo sienos. Nerašytas grafičių kūrėjų garbės kodeksas to daryti neleidžia.


Banksy vs King Robbo 1

Senas King Robbo „tagas“


Banksy vs King Robbo 2

Banksy „patobulinimas“


Banksy vs King Robbo 3

Robbo atsakas


Banksy vs King Robbo 4

Banksy atsakas į atsaką

 

Banksy ir Robbo grafičių karas pasikartojo kitoje vietoje. Iniciatoriumi vėl buvo Banksy, nutrynęs Robbo užrašą ir jo vietoje nupiešęs sau įprastą grafinį darbą.


banksy vs robbo 1

Taiką siūlantis Robbo užrašas


Banksy vs Robbo 2

Banksy gandras „užtinkavo“ užrašą


Banksy vs Robbo 3

Robbo atsakas


2011 m. balandį Robbo smarkiai susidaužė galvą nukritęs nuo aukštos konstrukcijos ir pateko į komą. Po kurio laiko atgavo sąmonę ir ilgai gulėjo reanimacijoje. Vos išėjęs iš ligoninės, jis parašė kandų straipsnį apie jo ir Banksy santykius. Žr.: http://www.sabotagetimes.com/people/my-graffiti-war-with-banksy-by-king-robbo/

 

Apie Banksy ir Robbo konfliktą neseniai buvo susuktas filmas:

{vimeo}28015806{/vimeo}

 

Parengė D. S.

2011 09 11