Latvijos antifa skandalas 0       2011 m. rugsėjo 17 d. Latvijoje vyko visuotiniai šios šalies parlamento rinkimai. O jų išvakarėse, rugsėjo 16 d., Latvijos televizijos kanalas TV3 parodė skandalingą reportažą apie du rusakalbius, devynerių klasių išsilavinimą turinčius trisdešimties metų vyriškius, kurie, būdami apsvaigę nuo alkoholio, šių metų gegužės 8 d. neva nupiešė svastiką ant Bikerniekų miške esančio žydų memorialo sienos.

 

Anot reportažo, ant sienos buvo nupieštas „stilizuotas nacionalsocialisto atvaizdas, vokiška svastika bei užrašai latvių kalba“. Visa tai buvo padaryta, kad „visuomenė pamanytų, jog šį nusikaltimą įvykdė latvių fašistai“. Reportažą rengęs žurnalistas pabrėžė, kad vienas iš sulaikytųjų – Andrejus Misnikas – yra antifašistas, rinkimuose dalyvaujančios Latvijos socialistinės partijos, priklausančios prorusiškam aljansui „Santarvės centras“, narys.

 

Taigi reportažo esmė aiški – norėta parodyti, jog prorusiškai nusiteikę Latvijos antifašistai patys paišo svastikas anr žydų kapų, kad vėliau galėtų tuo apkaltinti tautiškas Latvijos politines jėgas ir vadinti jas „fašistinėmis”. Šį įspūdį sustiprino ir reportaže parodytas interviu su Latvijos generalinės prokuratūros spaudos sekretore, kuri patvirtino, kad rugsėjo 7 d. buvo nagrinėta byla dėl dviejų asmenų, kurie, panaudoję trafaretą ir dažų balionėlius, gegužės 8 d. Bikerniekų miške apipurškė žydų aukų memorialo arką, padarydami 75 latų dydžio žalą. Anot prokuratūros atstovės, sunkinančių aplinkybių byloje nebuvo nustatyta, todėl paskirta bausmė nebuvo griežta – abu asmenys turės atidirbti po 50 valandų viešųjų darbų.

 

Latvijos antifa skandalas 2

 

Šią skandalingą „naujieną” (nuo minėto įvykio Bikerniekų miške buvo praėję daugiau kaip 4 mėnesiai) tuoj pat pasičiupo Latvijos nacionalistų partija „Visu Latvijai („Viskas Latvijai”), kurios vadas Raivis Dzintarsas „Santarvės centrą“ atvirai pavadino „kolonistais, kuriems patiems reiktų susirūpinti dėl savo narių rasizmo ir antisemitizmo“. Tokio spaudimo pabūgęs „Santarvės centro“ pirmininkas Nilas Ušakovas ėmė kalbėti abie būtinybę pašalinti A. Misniką iš socialistų partijos gretų.


Lietuvoje šį incidentą ėmė eskaluoti ultradešiniųjų portalas „patriotai.lt“, paviešinęs kandų straipsnį „Nuteisti Rygoje žydų kapus išniekinę antifašistai“. Netrukus Lietuvos nacionalistai internete ėmė plačiai skleisti prasimanymą, kad nacių vėliavos ant Tauro kalno ir antisemitiniai nei nacistiniai užrašai, nuolat atsirandantys įvairių Lietuvos miestų viešosiose erdvėse, yra Lietuvos antifašistų provokacijos, kuriomis siekiama apkaltinti „patriotus“.

 

Tiesa apie gegužės 8 d. incidentą Bikerniekų miške ėmė aiškėti tik rugsėjo 23 d., kai minėtajam „svastikų paišytojui“ A. Misnikui pavyko prasibrauti į didžiąją žiniasklaidą. Portalas „rus.delfi.lv“ paviešino straipsnį „Socialistas: siužetas apie „memorialo išniekinimą“ yra sufabrikuotas“, kuriame A. Misnikas dar kartą prisipažino, kad 2011 m. gegužės 8 d. kartu su bičiuliu nupiešė grafitį ant Bikerniekų miške stovinčios arkos, tačiau šis grafitis buvo NE FAŠISTINĖ SVASTIKA, O ANTIFAŠISTINIS GRAFITIS, vaizduojantis antifašistą, batu smūgiuojantį į veidą fašistui, o greta jo latvių kalba buvo užrašyta „Adekvāta atbilde“ („Adekvatus atsakas“). Šį faktą jis patvirtino pridėdamas grafičio nuotrauką.

 

Latvijos antifa skandalas 1

 

A. Misnikas griežtai paneigė dezinformaciją, neva jis buvo apsvaigęs nuo alkoholio – tokio fakto nenustatė ir įvykį tyrusi prokuratūra. Be to, jis prisipažino nežinojęs, kad arka, ant kurios jie užpurškė antifašistinį „tagą“, priklauso memorialui, nes arką ir memorialą skiria didžiulis miško plotas. A. Misnikas piktinosi TV3 siužetu, kuriame buvo pademonstruotas paminklas su nupiešta svastika, neturintis nieko bendra su jų antifašistiniu grafičiu. „Nesunku atspėti, kam visa tai naudinga likus dienai iki rinkimų, kada priešrinkiminė agitacija jau uždrausta“, – sakė A. Misnikas.

 

Antifa.lt

2011 09 24