psichai balsuoja0Rusijos žiniasklaida šiandien pranešė, kad Rusijos Dūmos rinkimuose už V. Putino ir D. Medvedevo partiją itin aktyviai balsavo psichikos sutrikimų turintys žmonės. Pavyzdžiui, Hiliarovskio psichiatrijos ligoninėje už „Vieningąją Rusiją“ balsavo 93,14 proc. (353), už „Teisingąją Rusiją“ – 6,37 proc (23), o už Rusijos liberalų demokratų partija (RLDP) – 0,79 proc. pacientų. Kitos partijos šioje ligoninėje palaikymo nesusilaukė.

 

Pranešama ir apie įdomius rinkimų rezultatus Udmurtijoje. Rinkimų komiteto duomenimis, keturiose apylinkėse užfiksuotas 100 proc. rinkėjų aktyvumas. Dvi iš tokių apylinkių – psichiatrijos ligoninė ir psichoneurologinis internatas.

 

Itin realistiškai balsavimo procedūrą vienoje Rusijos psichiatrijos ligoninėje aprašė ten dirbanti tinklaraštininkė gutta_honey:

 

Šiandien perskaičiau, kad Maskvos psichiatrijos ligoninėje už „VienRu“ balsavo 93 proc. ligonių. Prisiminiau, kaip balsavimai vykdavo mūsų ligoninėje.

 

Seniau niekas net neprisimindavo apie galimybę balsuoti psichikos ligoniams. Turėjome tik vieną politiškai nusiteikusią bobulenciją, kuri per vienus rinkimus išgėrė raminamųjų ir nuėjo balsuoti. Daugiau niekas šiuo procesu nesidomėjo – juk ligoniai turi kalnus savų problemų.

 

Taigi ta bobulencija nuolat skaitydavo laikraščius. Į palatos kaimynių klausimus, iš kur toks pomėgis, neatsakydavo. O rinkimų dieną nuėjusi prie urnos, „balsuotojų“ komisijai vietoje savo parašo ji netikėtai pasiūlė vyrišką lytinį organą. Juk ji tikrai žinojo, kam reikia jos parašo: ją nori ištekinti už kandidato į deputatus, žinoma, prieš jos valią. Tiesa, visi komisijos nariai parodė dokumentus ir ją įtikino nesą iš metrikacijos biuro. 

 

  O štai per prezidento rinkimus komanda balsuoti buvo duota iš aukščiau. Iš pradžių tik tiems, kurie nesirgo psichozėmis ir turėjo normalų intelektą. Jei intelektas žemesnis už 60 – balsuoti nereikėjo. Bet vėliau ten viršuje persigalvojo ir nusprendė apiforminti apimtus psichozių bei visus silpnapročius, kurie galėjo valdyti rašiklį.

 

Lengva pasakyti, bet viršuje pakeitus sprendimą mums tekdavo sutvarkyti daugybę popierių, rašyti ir perrašyti. Pavyzdžiui, parengti balsuojančių ligonių sąrašus ir išrašyti raminamųjų vaistų talonus. Be to, ligoninė yra tokia įstaiga, į kurią žmonės ateina ir iš kurios išeina. Juk neuždarysi durų pasakius, kad niekas nevaikščiotų, kol neprabalsuos. Taigi sąrašus ir talonus su vyresniąja sesute keitėme šešis ar septynis kartus. O vadovybė pyko – juk jiems reikia pasižymėti, kad balsavimo teisė suteikta 100 proc. ligonių.

 

Paskui iškilo daug praktinių problemų. Sergantieji šizofrenija sudaro 60 proc. viso skyriaus. Paūmėjus psichozei balsavimo metu gali atsitikti bet kas, nes ši žmonių kategorija labai įtartinai žiūri į prašymus neaišku ant ko pasirašyti. Todėl su jais reikia iš anksto pasikalbėti, geriausia individualiai, ir paaiškinti, kad biuletenis yra biuletenis, o ne šaukimas į kosmoso kariuomenę ar sušaudyti nuteistų žmonių sąrašas.

 

Šiaip ar taip, suaktyvėjo skyriaus liaudies psichomotorika. Kai kam į galvą kvailos mintelės ėmė lįsti. Ligoniai pradėjo skųstis dėl pavojaus, kad biuleteniai bus užkrėsti „juodąja energija” ir per juos persiduos užkratas. Viena ligonė blaškėsi nežinodama, kaip pažymėti biuletenį – kryželiu ar varnele. Tai didžiulis skirtumas, galintis viską nulemti.

 

Atskira istorija klostėsi su protiškai atsilikusiais. Jiems teko aiškinti, kad reikia žymėti tik vieną grafą, o kryželis neturėtų būti nubrėžtas per visą puslapį. Jie nežinojo, kad ant biuletenio nereikia nei pasirašyti, nei rašyti savo pavardės. Nereikia nieko piešti, netgi gėlyčių.

 

Dauguma ligonių į rinkimus žiūrėjo gana sąmoningai. Keli žmonės pareiškė norą balsuoti namuose, keli atsisakė eiti prie urnos. Per rinkimus neįvyko jokių nenumatytų įvykių – niekas nesuvalgė biuletenio, nepripiešė papildomų kryželių ir nesumušė rinkimų komisijos. Urną išgabeno, kas nutiko biuleteniams – nežinau.

 

Tačiau su rinkimais turėjome tikrai daug vargo. Susinervinome. Išmokyti ligonius pažymėti kryželį viename langelyje – aukštasis pilotažas. Moterys, aišku, dažniausiai kliedi apie burtus ir „nužiūrėjimą“, o štai apie pusę vyrų negerai galvoja apie vyriausybę. Jų nuomone, vyriausybėje sėdi daug ateivių iš kitų planetų, o likusiems Žirinovskis specialia aparatūra užprogramavo mintis. Pažymėjęs kryželį prie Medvedevo pavardės, leidi ufonautams sunaikinti Žemę...

 

Taigi ligoniams labai sunku nurodyti, kaip „teisingai“ balsuoti. Tokiais atvejais nepadeda net ir „Haloperidolas“... Todėl grynai iš savo asmeninės patirties sakau, kad sufalsifikuoti psichikos ligonių balsavimo rezultatus įmanoma, bet tada ligoniams reikia duoti vienus biuletenius, o į skaičiavimo komisiją išsiųsti kitus.

 

Pagal http://analytic-info.net ir http://gutta-honey.livejournal.com parengė Darius Pocevičius

 

2011 12 05

 

psichai balsuoja