Gegužės 9-oji - tai gedulo diena, skirta atminti darbininkams, kuriuos nužudė valdančiosios klikos antrojo imperialistinio karo metu. Gegužės 9-oji - tai visų šalių eksploatatorių šventė, kurią švesdami jie pažymi didžiąją pergalę prieš savo tautas. Ši šventė parodo, jog išnaudotojiškos kariaujančių blokų klasės antrojo pasaulinio karo metais, priešingai nei pirmojo, sugebėjo priversti paklusti išnaudojamas mases, pavertė jas savo ginklu, kurį panaudojo tarpusavio kovoje už pasaulio perdalijimą.


      Ši „šventė”, o kartu su ja ir visas „Didžiojo Tėvynės” karo didvyrių kultas daugelyje nuo SSRS atskilusių šalių iki pat šių dienų tarnauja buržuazijai taip pat efektyviai, kaip anksčiau tarnavo valstybinei SSRS biurokratijai - tokiai pat žiauriai eksploatatorei, kaip ir šiandieninė buržuazija. Pasitelkdami DTK didvyrių kultą išnaudotojai sukeldavo ir sukelia pasididžiavimo jausmą išnaudojamiesiems, kurie pasiaukojamai, negailėdami savęs kovojo už savo šeimininkų praturtėjimą, už savo vadovų valdžios sustiprinimą. Didžioji išnaudojamųjų dauguma, deja, iki pat šiol aklai tiki tomis nesąmonėmis, kad pergalė Didžiajame Tėvynės kare - tai neva jų pergalė. Engiamuosius galima suprasti: taip spaudžiami ir žeminami jie menkiausia proga pasiruošę didžiuotis savo protėviais ir pačiais savimi. Tuo ir naudojasi eksploatatoriai, savo pergalę pateikdami kaip jų ir versdami didžiuotis tuo, kaip šauniai jais buvo pasinaudota.

      Visų pasaulio valstybių istorijoje dirbančiam žmogui nėra nieko labiau siektino ir šventesnio už revoliucijas, kurios tas valstybes griovė. Eksploatuojamoms masėms nėra didesnių didvyrių už maištininkus, sukilėlius ir revoliucionierius. O tie, kurie šlovina kovinę drąsą ir ištikimybę tarnaujant ponams, - tie tarnauja buržujams.

      Pirmojo pasaulinio karo metais kelių kariaujančių šalių proletarai sugebėjo imperialistinį karą paversti pilietiniu. Deja, to neįvyko per antrąjį. Dviems imperializmams - „totalitariniam” ir „demokratiniam” - vis dėlto pavyko supjudyti eksploatuojamus darbininkus, todėl antrojo pasaulio perdalijimo metu jie neatsuko durtuvų prieš savus ponus.

      Šiandien mes gyvename trečiojo pasaulio perdalijimo išvakarėse.

      JOKIŲ KARŲ, IŠSKYRUS KLASINIUS!

      anarchistai*

      * - straipsnis paskelbtas 2008.05.09 portale, kuris veikia atviro publikavimo principu, todėl ši publikacija negali atspindėti Rusijos anarchistų daugumos nuomonę. Mano manymu, šiame straipsnyje išdėstytos mintys labiau artimos klasikiniam marksizmui, kuris į pirmą vietą iškelia klasių kovą (vert. past.)

      Versta iš www.ru.indymedia.org
      Vertė Darius Pocevičius