00thumb-bush_finger_flipKol Busho administracijos iždo departamentas nespėja subsidijuoti bankų, kad galutinai nepraskolintų JAV ekonomikos, Lotynų Amerikos kairiųjų vyriausybės ir jų šalininkai piktdžiugiškai šypsosi ir erzina Bushą, pritaikiusį ilgai smerktą jų vyriausybių politiką.
„Mes kalbėjomės apie tai šįryt“, sakė Nikaragvos kongreso kairiųjų sandinistų lyderis Edwinas Castro. „Mes manome, kad Busho administracija savo šalyje turėtų taikyti tokią pačią politiką, kokią jie ir Tarptautinis Valiutos Fondas įsakinėjo vykdyti mums – vykdyti struktūrines pertvarkas, sumažinti vyriausybės išlaidas ir sumenkinti vyriausybės vaidmenį.


„Vienas iš mūsų ekonomistų sakė, kad Bushas pritaikė komunizmą turtuoliams“, sakė Castro.

Niekas Lotynų Amerikoje taip nesityčiojo iš radikalaus Busho posūkio, kaip Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas, socialistas, tapęs didžiausiu JAV galvos skausmu šiame regione.

„Jei Venesuelos vyriausybė išleistų įstatymą, saugantį vartotojus, jie pasakytų: „Žiūrėkit, Chavezas yra tironas!“, pareiškė Chavezas.

„Jie sako: „Chavezas kontroliuoja kainas. Jis pažeidžia rinkos taisykles.“ Kiek kartų jie mane kritikavo dėl to, kad nacionalizavau telekomą“. Jie sako: „Valstybė neturi kištis.“ Bet dabar jie nekritikuoja Busho dėl to, kad jis nacionalizavo... didžiausius bankus pasaulyje. Draugas Bushai, kaip sekasi?“

Auditorijai kvatojant, Chavezas tęsė: „Draugas Bushas veda savo šalį į socializmą“.

Tai, žinoma, nėra Busho administracijos požiūris. Jo vyriausybė planuoja išpirkti toksiškas paskolas ir perimti didžiausią draudimo kompaniją, o taip pat dvi dideles paskolų teikėjas. Tai – neskoningos, bet laikinos priemonės, kuriomis ketinama gelbėti JAV ekonomiką nuo depresijos.

Markas Weisbrottas, kairysis Vašingtone įsikūrusio Ekonomikos ir politikos tyrimų centro vadovas, daugelio Lotynų Amerikos vyriausybių patarėjas, vadino Busho administracijos vyriausybę ironiška.

„Didžiausios nacionalizacijos pasaulyje – tai Fannie Mae ir Freddie Mac privatizacija. Didžiausia nacionalizuota draudimo bendrovė – AIG. Žmonės sako, kad Bushas privatizuoja riziką ir suvisuomenina nuostolius“, teigia Weisbrottas. „Komunizmas Volstrytui, kapitalizmas likusiesiems“ – tai populiariausia frazė krizę patyrusioje Lietuvoje.

Chavezo patarėjas Johnas Rossas ir buvęs Londono meras Kenas Livingstonas kritikavo JAV prezidentą ir jo šalininkus konservatorius.

„Jie nevykdo politikos, kuria dvidešimt metų vertė vadovautis kitas vyriausybes, ir pritaikė priemones, dėl kurių pritaikymo smerkė kitas vyriausybes. Tai – ne kapitalizmo pabaiga. Bet reiganizmui ir tečerizmui atėjo galas“, sako Rossas.

Peru kongreso narė Nancy Obregon teigia, kad Bushas elgiasi kaip Bolivijos prezidentas Evo Moralesas, nacionalizavęs pustuzinį užsienio kompanijų“.

Bet Bolivijos ambasadorius Venesueloje Jorge Alvarado, taip komentavo Obregon žodžius: „Bushas taiko dvigubus standartus, bet meluotume, jei sakytume, kad jis imituoja Evo. Tam, kad sugebėtų imituoti Evo, jam reikėtų gimti iš naujo“.

Manuelis Sutherlandas, Karakase įsikūrusios Lotynų Amerikos marksistinės ekonomikos asociacijos vadovas, teigė, kad Bushas tapo jų bendražygiu. Bet jie neleis Bushui prisijungti prie klubo. „Jis vykdo nacionalizaciją, kad išgelbėtų kapitalizmą. Mes norime jį sužlugdyti“, sako Sutherlandas.


Pagal indymedia.org parengė kp
2008. 10.10.