Šįryt baigėsi seimo rinkimų spektaklis, panašus į šou pasaulyje dažnus žvaigždžių rinkimų spektaklius. Nors skaičiavimo mašinos springte springo ir iki šiol nesugebėjo suskaičiuoti visų balsų, tačiau rezultatai aiškėja. Rinkimus laimėjo dvi dešiniosios partijos - homofobija, patriotiniu fundamentalizmu ir Busho stiliaus propaganda garsėjanti Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai (19,50%), ir šou verslo monopolisto Arūno Valinsko verslo projektas Tautos prisikėlimo partija (15,13%).

Trečia liko Partija „Tvarka ir teisingumas“, pagarsėjusi ne tik kai kurių savo narių radikalizmu ir revoliucingumu, bet ir fašistinėmis partijos fiurerio Rolando Pakso aspiracijomis. Naujojo seimo galvos skausmu taps Ignalinos atominė elektrinė, referendumas dėl jos uždarymo neįvyko. Ilgai bauginti Rusijos grėsme mūsų resursams, Lietuvos gyventojai nesutiko, kad vienus monopolistus keistų kiti – „savi“ išnaudotojai „LEO.LT“. Rezultatas – piliečius strateginiais momentais ignoruojanti valdžia turės problemų ant raudono Europos Sąjungos kilimėlio.

Galima pasidžiaugti, kad šiuose seimo rinkimuose reikšmingų pergalių laimėjo ir anarchistai, kurie dažniausiai pasisako už rinkimų farso blokavimą – nedalyvauja balsavime arba gadina biuletenius. Šįkart mūsų tiesioginių ar netiesioginių rėmėjų gretas leiskime iliustruoti skaičiams. Vienmandatėse apygardose rinkimuose dalyvavo 1294216 (48,19%) žmonių, iš jų negaliojančių biuletenių – 80966 (6,26%), daugiamandatėse atitinkamai 1278989 (48,42%) ir 71747 (5,61%). Buvo apygardų, kuriose sugadintų biuletenių skaičius siekia 11 procentų. Į rinkimus atėjo tik pusė rinkėjų, ir tai leidžia kvestionuoti mūsų valdžios galimybę valdyti šalį.

Tolimesni grobuoniško kėdžių graibstymo scenarijai neaiškūs, bet tikri anarchistai iš anksto gali piktdžiugiškai pasidžiaugti – dabar tikrieji tiesioginės demokratijos priešininkai bus dešinieji. Jų valdymo rezultatus įtakos pasaulinė kapitalizmo krizė, tačiau įmanomi suvaržymai ne tik ekonomikos, bet ir politikos, kasdienio gyvenimo srityse: diskriminacija, homofobija, fundamentalizmas. Gali atsiverti plati perspektyva neonacių gaivalo iškilimui. Tačiau kairiajam spektrui pralaimėjus reprezentacinėje politikoje atsiveria plati galimybė pasaulinės ekonominės krizės akivaizdoje kurti radikalią politiką ir pritraukti mases į gatves – mitinguoti, rengti demonstracijas, protestuoti, streikuoti.

Pakartotinis balsavimas vienmandatėse apygardose vyks spalio 26-ąją, taigi metas atvirai veikti prieš šoumenų ir homofobų sprendimus nenumaldomai artėja.

anarchija.lt
2008.10.13.