Š.m. spalio 11 d. autoavarijoje žuvo ultradešiniųjų nacionalistinių pažiūrų austrų politikas, Karintijos žemės gubernatorius Jörgas Haideris. Iki 2005 m. jis buvo neonacistinės Austrijos laisvės partijos (Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ) lyderis, vėliau ėmė vadovauti ne mažiau nacionalistiniam „Aljansui už Austrijos ateitį“ („Bündnis Zukunft Österreich“, BZÖ).  Tiek Jörgas Haideris, tiek jo vadovaujami judėjimai savo propagandoje naudojo standartinį ultradešiniųjų idėjų paketą - siekė riboti migraciją, pasisakė prieš kitataučių ir gėjų teises, kvietė nepripažinti ES direktyvų viršenybės. Be to, skandalus mėgstantis politikierius ne kartą gąsdino pasaulį atvirai deklaruojama meile „Trečiąjam Reichui“ bei parama Irako diktatoriui Saddamui Husseinui.

        Be skandalo neapsėjo ir tragiška jo mirtis. Paaiškėjo, kad prieš avariją jis dvigubai viršijo leistiną greitį: tą naktį lėkė 142 km/h greičiu, nors tame ruože leistinas greitis buvo 70 km/h. Be to, buvo girtas: prokurorai patvirtino, kad alkoholio koncentracija J.Haiderio kraujyje beveik keturis kartus viršijo leistiną. Bet ne tai svarbiausia. Greitai ėmė aiškėti, kad lemtingą naktį jis vartojo alkoholį... gėjų klube. J. Haideris žuvo šeštadienio rytą netoli Klagenfurto miestelio, po maždaug pusvalandžio, kai jis išėjo iš naktinio klubo „Zum Stadtkrämer“ - gerai žinomos gėjų susibūrimo vietos. Pasak vietinės žiniasklaidos, tą naktį jis praleido su jaunuoliu, kurio pavardės policija neskelbia, kartu jie išgėrė butelį degtinės.

        Ultradešiniųjų homofobinių judėjimų vadas Jörgas Haideris, aišku, niekuomet atvirai neprisipažino esąs gėjus. Tačiau jau 2006-aisiais Vokietijos ir Austrijos spauda išsiaiškino homoseksualią naujojo austų fiurerio, vedusio dviejų dukterų tėvo orientaciją. 2006-2008 metais.bulvarinė šių šalių spauda ne kartą paviešino homoseksualaus „patrioto“, apsupto jaunų patrauklių blondinų, fotografijas.

        Dešinioji Lietuvos žiniasklaida pranešimuose apie J. Haiderio mirtį akcentavo: „Šeštadienį jis turėjo dalyvauti savo mamos 90 metų jubiliejaus šventėje“.O nacionalistų portalas
patriotai.lt, padejavęs, kad „visa federalinė Karintijos žemė ir Austrija šokiruota“, pabrėžė: „Yra žinoma, kad iš vieno renginio politikas skubėjo į namus švęsti savo motinos 90-ies metų jubiliejaus“. Taigi šiandien jau yra žinoma, po kokio „renginio“ politikas taip skubėjo pas savo seną motiną... Galima tik užjausti visus tuos profašistinius Lietuvos skinus ir neonacius, kurie tame pačiame portale virkavo: „Šis neeilinės inteligencijos ir charizmos žmogus buvo tikras savo šalies patriotas. [...] Ašarų nesigėdi net suaugę vyrai... Amžiną atilsį, Joerg!“

        en arche
        2008.10.18

        Nuotraukos iš : „Der Standart“ ir „BBC News Online“