juodasis darbdaviu sarasas        Lietuvoje itin dažnai pažeidinėjamos darbuotojų teisės: nesilaikoma darbo santykius reguliuojančių įstatymų, pažeidinėjamos darbo saugos normos, dažnai dėl darbdavio kaltės darbe įvyksta nelaimingi atsitikimai, trukdoma profesinių sąjungų veiklai, nesprendžiami kolektyviniai darbo ginčai. Visame pasaulyje plinta gana paprastas kovos prieš darbuotojų teises pažeidinėjančius darbdavius metodas – kuriamos interneto svetainės, kuriose pateikiami tokių įmonių ir darbdavių sąrašai. Šie sąrašai, dar vadinami „Juodaisiais sąrašais“ („Black list“), pradėti kurti ir Lietuvoje.

 

        Projekto tikslas – gerinti darbuotojų padėtį darbo vietose. Koncentruotai pateikiant informaciją apie konkrečius pažeidimus, vykdomus konkrečioje darbo vietoje, siekiama daryti spaudimą paminėtų įmonių administracijoms, skatinti dirbančiųjų solidarumą, formuoti netolerantišką pažeidimams viešąją nuomonę ir burti dirbančiųjų teises ginančius aktyvistus. „Juodajame darbdavių sąraše“ bus paviešintos įmonės kaltininkės vadovų pavardės, adresai ir veiklos aprašymas, kad esant reikalui skaitytojas galėtų daryti tai įmonei spaudimą. Bus pateikiami ir siūlymai skaitytojui, kaip daryti spaudimą darbdaviams, kaip boikotuoti įmonės produkciją ar paremti protestuojančius darbuotojus (pvz., nurodoma streiko komiteto sąskaita). Be to, bus pateikiama ir eksperto – profsąjungų atstovo arba teisininko – nuomonė, įvertinanti susidariusią situaciją.

 

„Juodojo darbdavių sąrašo“ kūrėjai – grupė kairiųjų pažiūrų aktyvistų, besitelkiančių į nepriklausomas profsąjungas. Iniciatyvos autorius – buvęs maištininkas ir profsąjungų veikėjas Evaldas Balčiūnas. Sąrašo kūrėjai iki 2009 m. rudens planuoja sukurti interneto svetainę ir pradėti rimtą pasipriešinimą darbdavių savivalei. Kiekvieną ketvirtį jie skelbs ir „Blogiausio Lietuvos darbdavio“ nominacijas, o šiandien jie nori paskelbti „Blogiausią Lietuvos darbdavį“ 2009 m. I-ojo pusmečio laikotarpiu.

 

2009 m. I-ojo pusmečio „Blogiausio Lietuvos darbdavio“ nominacijoje buvo minimos 9 Lietuvoje veikiančios įmonės. Tarp jų – medienos apdirbimo įmonė „Pamario medis“, kurios Pavydų (Kelmės rajono) padalinyje kelis mėnesius buvo vėluojama atsiskaityti su darbuotojais, samdomi nelegalūs darbuotojai, darbdavys atvirai konfliktavo su darbuotojais, nebendradarbiavo su darbo inspekcija, todėl 2009 m. kovo mėnesį darbininkai ėmė streikuoti. Buvo minima ir UAB „Švyturys-Utenos alus“, kurioje tarp profsąjungos ir administracijos kilo darbo ginčas dėl kolektyvinėje sutartyje numatyto atlyginimų indeksavimo. Šiuo metu Klaipėdos alaus daryklos gamybos ir logistikos skyriuose rengiamasi streikui.

 

Tačiau bandydami išrinkti darbdavį, grubiausiai pamynusį dirbančiųjų teises, sąrašo sudarytojai susidūrė su vieno iš jų ryškiu dominavimu visose tiriamose srityse. Kaip nebūtų keista, šis darbdavys tai Lietuvos Respublika.

 

1. Lietuvos Respublika skelbiama blogiausiu šalies darbdaviu, nes ji prailgino darbo savaitę. LR Seimui panaikinus šventines dienas, sutampančias su išeiginėmis, šalyje pailgėjo darbo savaitė. Žmonės, dirbantys tomis dienomis, prarado atlyginimų priedus už darbą poilsio dienomis, kiti – galimybę pailsėti, skirti daugiau laiko sau ir savo šeimoms. Sprendimo autorius – Lietuvos Respublikos Seimas.

 

2. Lietuvos Respublika skelbiama blogiausiu darbdaviu, nes ji kad sumenkino darbo saugumą. Socialinės apsaugos ministerijos teikimu Lietuvos Respublikos Seimas sumažino ligonlapių apmokėjimą, taip pat buvo apsunkintos kvėpavimo takų infekcinių ligų profilaktikos galimybės, todėl padidėjo rizika užsikrėsti šiomis ligomis darbe ar vykstant į/iš darbo.

 

3. Lietuvos Respublika skelbiama blogiausiu darbdaviu, nes ji nusavino pensijas. Vyriausybei pasiūlius, Seimas du kartus nusavino pinigus iš žmonių, kaupusių lėšas pensijai antros pakopos pensijų fonduose. Iš pradžių buvo „nacionalizuoti“ 3 procentai jų socialinio draudimo mokesčių, o kai vagis nebuvo sugriebtas už rankos, nusavintas dar 1 procentas valstybei nepriklausančių lėšų.

 

4. Lietuvos Respublika skelbiama blogiausiu darbdaviu, nes laiku nemoka atlyginimų. Iš visų šalies kampelių girdime pasiūlymus dirbantiesiems „dėl biudžeto lėšų stokos” eiti „nemokamų atostogų”. Šių pažeidimų paliestų darbuotojų skaičius ryškiai kontrastuoja su darbo inspekcijos duomenimis. Pastaroji nežinia kokiais sumetimais tų pažeidimų nefiksuoja, nors šiuo atveju akivaizdžiai pažeidžiama dirbančiųjų teisė gauti atlygį.

 

5. Lietuvos Respublika skelbiama blogiausiu darbdaviu už profsąjungų teisių pažeidinėjimą. Daugybė klausimų, kuriuos vyriausybė yra įsipareigojusi spręsti kartu su profsąjungomis trišalėse tarybose, toms taryboms iki priimant sprendimus nebuvo netgi pristatyti.

 

Kaip ir kiekviena įmonė, Lietuvos Respublika turi savo vadovą. Pastarosiomis dienomis vadovauti šiai įmonei ėmėsi naujoji prezidentė D. Grybauskaitė. Manome, kad jos laukia daugybė „juodo” darbo valant susikaupusius darbo santykių nešvarumus. Skubėdami jai į pagalbą, norime įteikti valytojos šepetį, kibirą ir „Blogiausio Lietuvos darbdavio“ pažymėjimą su Lietuvos himno žodžiais „Tegul saulė Lietuvos tamsumus prašalina...“ Taip pat kviečiame visus neabejingus pasakyti blogiausiam darbdaviui, ką jie galvoja.apie šiurkščius dirbančiųjų teisių pažeidinėjimus.

 

„Blogiausio darbdavio pažymėjimas“ bus įteiktas Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijai (Daukanto a. 3, Vilnius) 2009 m. birželio 18 d. 14:00 val.

 

Pridedame „Blogiausio Lietuvos darbdavio“ adresus ir telefonus: Lietuvos respublikos prezidentas, S.Daukanto a. 3, LT-01021, Vilnius, tel. (5) 2664154, faksas (5) 2664145; Lietuvos Respublikos Seimas, Gedimino pr. 53, LT-01109, Vilnius, tel. (5) 2396060, faksas (5) 2396289; Lietuvos Respublikos Vyriausybė, Gedimino pr. 11, LT-01103, Vilnius, tel. (5) 2663711, faksas (5) 2663895.

 

„Juodojo darbdavių sąrašo“ sudarytojai

2009 06 17

 

Fotoreportažas iš įteikimo ceremonijos:

 

lietuvos valstybe blogiausias darbdavys 1

 

 

lietuvos valstybe blogiausias darbdavys 2

 

 

lietuvos valstybe blogiausias darbdavys 4

 

 

lietuvos valstybe blogiausias darbdavys 4

 

blogiausio darbdavio pazymejimas