saakashvili killer        Europos Sąjunga praėjusią vasarą sudarė nepriklausomą komisiją karui tarp Gruzijos ir Rusijos ištirti. Po metų ji priėjo išvados, kad dėl penkių dienų karo su Rusija kaltas Tbilisis. Be to, su įslaptintais dokumentais susipažinę Briuselio diplomatai teigia, kad ES ekspertai dalį kaltės dėl karo priskiria ir Rusijai. ES komisija, sudaryta Vokietijos užsienio reikalų ministro Franko-Walterio Steinmeierio ir jo kolegų iš Beneliukso šalių iniciatyva, daro išvadą, kad Maskva eskalavo konfliktą masiškai įvedinėdama karius. Tarptautinė komisija, kuriai vadovauja šveicarų diplomatas Heidis Tagliavinis, atskleis savo tyrimų išvadas tik kitą savaitę, nes prieštaringus rezultatus pirma nori pristatyti JT generaliniam sekretoriui Banui Ki-munui. Po to vienu metu bus informuoti 27 ES valstybių ambasadoriai Briuselyje ir Gruzijos bei Rusijos vyriausybės.

 

Manoma, kad ataskaitas paviešinimas sukels naujus ginčus dėl karo kaltininkų. Gruzijos prezidentas M. Saakašvilis jau pasiskundė, kad „kai kurie idiotai mano, jog karą pradėjome mes“. Tbilisis daugiausiai pergyvena dėl to, kad komisijos išvados sumažins Gruzijos galimybes artimiausiu metu įstoti į NATO.

 

Konfliktas kilo, kai 2008 m. rugpjūčio 7 d. Gruzija atakavo atskilusį Pietų Osetijos regioną. Rusijos karinės pajėgos tuojau pat sureagavo, atmušė Gruzijos puolimą ir savo ruožtu įsiskverbė į Gruziją. Manoma, kad iki rugpjūčio 12 d. konflikto metu žuvo ar dingo be žinios šimtai civilių gyventojų.

 
Vertė RB
2009 09 22
 

Taip pat skaitykite:

Vakarų žiniasklaida ėmėsi Gruzijos karo nusikaltimų tyrimo (video)

JAV rengė Gruzijos kariuomenės vadus, vadovavusius antpuoliui prieš Pietų Osetiją

„Freedom House“: Demokratijos lygiu Gruzija prilygsta Nigerijai

Gruzijos invazija į Pietų Osetiją: Rusijos anarchistų požiūris