minsko_teroristasBalandžio 13-osios vakare Rusijos portalas „Gazeta.ru” pranešė, kad balandžio 11 d. teroristinį aktą Minsko metro įvykdė du Vitebsko anarchistai ir Minske gyvenanti vieno iš jų draugė. Anot portalo, Baltarusijos tardytojai įsitikinę, kad anarchistai susprogdino bombą keršydami už suimtus jų draugus.

 

Šaltinis, susijęs su specialiosiomis Baltarusijos tarnybomis, „Gazeta.ru” korespondentui atskleidė, kad sulaikyti trys žmonės, kaltinami terorizmu. Šaltinio duomenimis, tai du jauni anarchistai iš Vitebsko ir butą Minske nuomojanti vieno iš jų draugė. Įtariama, kad bombą padėjo vienas iš jų. Tai padarė 25-metis jaunuolis, kurio veiksmus užfiksavo vaizdo kameros, įtaisytos „Oktiabrskaja” metro stotyje. Įtariamųjų pavardžių valdžia neatskleidžia. Baltarusijos prezidentas A. Lukašenka užsiminė, kad „niekšai dirbo įprastuose darbo kolektyvuose – kas tekintoju, kas elektriku”.

 

Balandžios 13 d. A. Lukašenka surengė susitikimą su jėgos struktūrų vadovais, per kurį pranešė, kad nusikaltimas ištirtas. „Šiandien 5 valandą ryto nusikaltimas buvo ištirtas. Čekistams ir milicijai prireikė vos paros, kad vakar, 9 valandą vakaro, atliktų nuostabią operaciją ir be triukšmo, be šūvių ir be plepalų sulaikytų nusikaltimo vykdytojus. Šiandien 5 valandą ryto jie davė parodymus. Svarbiausia, kad mes jau žinome, kas ir kaip įvykdė šį teroristinį aktą. Kol kas tik neaišku, kodėl jis buvo įvykdytas, bet tą mes greitai sužinosime”, – pranešė A. Lukašenka.

 

A. Lukašenka taip pat pranešė, kad įtariamieji jau pripažino savo kaltę. Jie prisiėmė atsakomybę ne tik už 2011 m. balandžio 11-osios sprogimą Minsko metro, bet ir už kitus sprogimus, įvykdytus 2005 m. Vitebske ir 2008 m. liepos 3 dieną Minske.

 

Baltarusijos KGB vadovas Vadimas Zaicevas po susitikimo pranešė, kad „Oktiabrskaja” metro stotyje buvo panaudoti tokie pat sprogmenys, kaip ir prieš pustrečių metų, 2008 m. liepos 3 dieną, per Nepriklausomybės šventę. Anot A. Zaicevo, bombą nusikaltėliai pirko internetu. Baltarusijos specialiosioms tarnyboms nepavyko rasti šių sprogmenų analogo „nė vienos valstybės duomenų archyve“.

 

Pagal www.gazeta.ru parengė N.K.

2011 04 14

 

{youtube}CdGLj2ypDrQ{/youtube}

 

{youtube}-HIOyDsPg1E{/youtube}