tadas_kavolis       Balandžio 29 d., penktadienį, Kaune, netoli Laisvės alėjos, buvo sumuštas Vytauto Didžiojo universiteto Kultūros tyrimų centro doktorantas Tadas Kavolis. Tuoj pat atvykusi policija suėmė tris užpuolikus – Paulių Čicharą, Joną Laurišonį ir Džiugą Aranauską. Dėl šio incidento buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, gegužės pabaigoje įvyks teismas.

 

Doktorantas buvo užpultas vidury baltos dienos masinio žmonių susibūrimo vietoje – Kaune tuo metu vyko 21-asis džiazo festivalis „Kaunas Jazz 2011“. Auka buvo mušama metaliniu strypu per galvą, vėliau spardoma kojomis. Išgabenus sumuštąjį į ligoninę, ant grindinio liko kraujo dėmės.

 

Incidentas tikrai neeilinis, tačiau visuomenė apie jį sužinojo labai pavėluotai. Policija iki šiol nepaviešino jokio pranešimo, o kiti šaltiniai pateikė tendencingą ir politiškai angažuotą informaciją. Teisininkė Kristina Apanavičiūtė gegužės 5 d. portale „Karštas komentaras“ paviešino straipsnį „Sutrikęs D.Valys ir VSD“, kuriame užsiminė apie šį užpuolimą ir priskyrė užpuolikus „antifa skinų“ grupuotei.

 

Gegužės 11 d. nacionalistinių pažiūrų tinklaraštininkas Zeppelinus paviešino isterišką rašinį „Pasikėsinimas Kauno centre. VDU mokslininkas T.Kavolis – „antifašistų“ smurto auka“, kuriame užpuolikus pavadino „prokomunistine ideologija besivadovaujančia „antifa” gauja“ ir susiejo ją su Vilniaus antifašistais, Laisvuoju universitetu (LUNI), NK95, Tolerantiško jaunimo asociacija (TJA) ir „Kremliaus finansuojamais ultrakairiaisiais politikieriais“. Šį rašinį netrukus paviešino kiti nacionalistiniai tinklaraščiai ir portalai.

 

Antifa.lt portalo redkolegija griežtai neigia šias išgalvotas sąsajas. Apie incidentą redkolegija sužinojo tik šiandien (gegužės 11-ąją) ir nieko bendra su juo neturi. Isteriški tinklaraštininko Zeppelinus prasimanymai kyla iš begalinio noro apdergti taikų antifašistinį judėjimą, griežtai besilaikantį gynybinės taktikos.

 

Nors žinia apie užpuolimą Antifa.lt redkolegiją pasiekė tik po dviejų savaičių, tačiau jai pavyko surinkti šiokią tokią informaciją.

 

Užpultasis VDU doktorantas Tadas Kavolis palaiko bičiuliškus santykius su ultradešiniaisiais skinais, tačiau jų veikloje nedalyvauja. Tokia bičiulystė greičiausiai užsimezgė iš akademinių sumetimų. Tas pats pasakytina ir apie T. Kavolio narystę senovės baltų kovų brolijoje „Vilkatlakai“, kurios aktyvūs nariai yra neonacistinių pažiūrų skinai Benas Šimkus ir Jurgis Virbašius. 2007 m. T. Kavolis ėmėsi rašyti disertaciją „Nacionalistinių pažiūrų grupių formavimosi ypatumai Lietuvoje: skinhedų atvejis“. Vadovė – VDU doc. dr. Egidija Kiškina.

 

Užpuolikai Paulius Čichara, Jonas Laurišonis ir Džiugas Aranauskas – tipiški gatvės pankų subkultūros atstovai. Kartu leidžia laiką Kauno gatvėse – išgeria alaus, pasikalba apie muziką, sušoką „pogą“. Mėgsta provokuoti praeivius savo elgesiu, nevengia ir muštynių. Vienas jų – Paulius Čichara – dažnai pabrėžia, kad nemėgsta kitos subkultūros atstovų – skinų.

 

{youtube}nCYoVjulNYE{/youtube}

Paulius Čichara – žr. 2:19-2:21 vaikinas juoda striuke kadro centre

 

Liudininkų teigimu, balandžio 29-ąją T. Kavolis buvo užsipultas visiškai atsitiktinai. Išpuolio iniciatorius greičiausiai buvo P. Čichara, turėjęs asmeninių sąskaitų su skinais. Trys pankai, norėdami suvesti šias sąskaitas, puolė keletą skinų, tačiau šie sugebėjo greitai pabėgti, tad smūgiai kliuvo kiek lėtesniam T. Kavoliui, tuo metu buvusiam toje vietoje.

 

Ši informacija dar bus tikslinama, nes kol kas neaišku, kokias sąskaitas ir su kuo konkrečiai norėjo suvesti P. Čichara. Taip pat nesutampa liudininkų parodymai, ką užpuolimo metu veikė T. Kavolis. Vieni sako, kad jis tuo metu šnekučiavosi su užpultaisiais skinais, kiti – kad tiesiog ėjo pro šalį.

 

Antifa.lt redkolegija būtinai informuos apie tolesnę tyrimo eigą, tačiau jau šiandien aišku, kad šis smurtaujančių pankų išpuolis negali būti pateisinamas jokiu atveju. Jei prie šių užpuolikų pavadžių kas nors nori prirašyti žodį „antifašistai“, tegul rašo jį deramai – kabutėse.

 

Antifa.lt redkolegija

2011 05 11