laisve baltarusijos anarchistams       Gegužės 27 d. Minsko Zavodsko rajono teismas pripažino penkis anarchistus kaltais dėl piktybinio chuliganizmo ir tyčinio turto naikinimo. Teisėja Žana Chvoinickaja nuteisė Igorį Olinevičių 8 metams, Nikolajų Dedoką – 4,5 metams, Aleksandrą Franckevičių – 3 metams nelaisvės sustiprinto režimo kolonijoje. Dar du teisiamieji – Maksimas Vetkinas ir Jevgenijus Selivončikas – gavo po 4 ir 1,5 metus „chemijos“ (laisvės apribojimo uždaro tipo gyvenvietėje – E.B.)

 

„Tai grubus įstatymo pažeidimas ir principinis žmogaus teisių pažeidimas, jau nekalbant apie nekaltumo prezumpcijos nepaisymą, – nesutinka su nuosprendžiu buvęs teisėjas ir nuteisto anarchisto tėvas Aleksandras Dedokas. – Kaltės įrodymų visiškai nėra. Teisingas teismas būtų juos išteisinęs dėl visų kaltinimų.“

 

Prieš nuosprendžio paskelbimą vaikinai atrodė žvalūs. Kai kurie šypsojosi. Nuosprendis vėlavo 10 minučių, nes pavėlavo vienas iš advokatų.

 

Anarchistai kaltinami, kad jie praėjusiais metais Molotovo kokteiliais apmėtė Rusijos ambasadą ir tardymo izoliatorių Okrestinoje.  Taipogi vaikinai buvo kaltinami apmėtę deglais kazino „Shangri La“ ir profsąjungų federacijos pastatą, bandė padegti „Belorusbanko“ ir „Maskva-Minsk“ bankų skyrius.

 

Teismo salėje susirinko vaikinų tėvai, giminės ir draugai. Nuosprendžio laukė apie 30 žmonių, visos vietos buvo užimtos, todėl daugelis į salę patekti negalėjo.

 

Aleksandro Franckevičiaus, kuris buvo nuteistas trims metams nelaisvės, mama tvirtina, kad tardymo metu jos sūnus buvo spaudžiamas: jį vertė liudyti prieš kitus, bet jis atsisakė.

 

Tatjana Franckevič: „Aš tikėjausi švelnesnio nuosprendžio. Kaltinimai tirpo tiesiog akyse. Liudytojai painiojosi parodymuose. Vaikinai tiesiog kitų pažiūrų, ne taip kalba, ne ten vaikšto, o juk valdžiai reikia, kad pagal ištiestą stygą vaikščiotų.“

 

Igorio Olinevičiaus, gavusio griežčiausią bausmę, mama padėkojo savo sūnaus draugams už  paramą sūnui.

 

„Aš nesuvaldžiau ašarų, kai visi liudytojai atsisakė savo parodymų ir pasakojo apie spaudimą, kurį jiems darė teisėtvarkos organai. Pamačiau, kokia yra mūsų teisėtvarkos sistema, kuri mūsų nesaugo, o muša nekaltus. Kai ėjau į teismą, specnazo karys man pasakė: „Ar žinai ką aš su tavim padaryčiau, jei man pakliūtum?“. Tektų mane užmušti, vis tiek sūnaus neatsisakyčiau!“

 

Ekologinio judėjimo aktyvistas Vladimiras Volodinas nepakliuvo į tesimo salę – joje nepakako vietos. Jis įsitikinęs, kad procesas buvo visiškai politinio pobūdžio: „Nuosprendžiai nepagrįstai griežti, bausmės ilgos, įrodymų nepakanka, liudininkai painiojasi savo parodymuose. Liudininkai teisme pareiškė apie spaudimą. Žinoma, tai politiniai kaliniai. Tikiuosi, jie į laisvę išeis anksčiau.“

 

Nikolajus Dedokas ir Igoris Olinevičius skųs paskelbtą nuosprendį. Teismo salėje išlaisvintas Maksimas Vetkinas atsisakė ką nors komentuoti ir išvyko lydimas giminių.

 

http://euroradio.fm vertė E.B.

2011 05 29