skopjeBirželio 6-osios, pirmadienio, vakare Makedonijos sostinės Skopjės gatvėse buvo daug žmonių. Ką tik baigėsi rinkimai, per kuriuos valdančioji partija pasiekė pergalę. Į Makedonijos aikštę, esančią netoli rinkimų štabo, pasveikinti rinkėjų išėjo premjeras. Aplinkui skambėjo muzika, savo pasirodymus rengė įvairūs gatvės artistai.

 

Tokia buvo oficiali žiniasklaidos informacija apie tą vakarą. Neoficialią informaciją socialiniame „Facebook“ tinkle kitą dieną pateikė viena žurnalistė. Ji papasakojo apie šiurpius birželio 6-osios nakties įvykius.

 

Pasirodo, premjerui sakant sveikinimo kalbą, į jį tuščią konservų skardinę metė 23 metų jaunuolis. Prie jo iš karto prišoko keli specialiosios policijos būrio „Alfa“ smogikai ir nusitempė į šoną. Daug liudininkų matė, kad jaunuolis buvo žiauriai mušamas. Vėliau paaiškėjo, kad policininkai jį sumušė negyvai.

 

Šie faktai buvo slepiami ir paaiškėjo tik kitą dieną. Birželio 7 d. Skopjės gyventojai surengė masines eitynes centrine gatve ir ją susėdę užblokavo. Protestai tęsiasi ir šiomis dienomis. Žmonės reikalauja paleisti „Alfa“ būrį ir nubausti žudikus.

 

Eitynės Skopjės gatvėmis

{youtube}-jRztMX2XY4{/youtube}

 

Sėdimasis protestas

{youtube}xcPmo9mxcnE{/youtube}

 

Pagal http://globalvoicesonline.org parengė en arche

2011 06 09