rozinis trikampis       Homoseksualiems asmenims, kalintiems nacių koncentracijos stovyklose, buvo prisiuvami ne geltoni, o rožiniai trikampiai. Konclageriuose buvo nužudyta nuo 5000 iki 15000 homoseksualų. Rudolfas Brazda šiuo metu turbūt yra paskutinysis gyvas nacių kalinys, turėjęs nešioti „Rožinį trikampį“.

 

Rudolfas Brazda gimė 1913 metų birželio 26-ąją Brosene, Vokietijoje. Ten jis pradėjo stogdengio mokslus. 4-ojo dešimtmečio pradžioje, prieš nacių atėjimą į valdžią, dėl tos tolerantiškos aplinkos, kuri vyravo paskutiniosiomis Veimaro Respublikos dienomis, jis gyveno atvirai, neslėpdamas savo orientacijos.

 

1933 metų vasarą Rudolfas sutiko Wernerį, savo pirmąjį partnerį. Iš Jehovos liudytojos, kuri puikiai žinojo apie jų santykius ir tai toleravo, jie kartu nuomojosi namą. Kitus dvejus metus, nors naciai vis labiau įsigalėjo valdžioje, jie laimingai gyveno, susitikinėjo su kitais gėjais ir lesbietėmis, lankėsi gėjų susibūrimo vietose, tokiose kaip „Niujorko“ kavinė Leipcige.

 

Nuo 1938 m. R. Barzda buvo persekiojamas, o 1942-1945 m. praleido Buchenvalde. Po karo apsigyveno Prancūzijoje, kur tebegyvena iki šiol. R. Brazdai dabar jau 97 metai.

 
{youtube}x-1uFsOXWhQ{/youtube}
 
Gayline.lt info
2010 11 01