Henry David Thoreau„Blogiausia, kas gali nutikti esant monarchijai, yra vieno imbecilo valdžia, tačiau demokratija dažnai reiškia tai, kad valdo trys ar keturi šimtai imbecilų.“ (Robert Anton Wilson)

 

„Kuo daugiau sukuriama įstatymų ir tvarkos, tuo daugiau atsiranda vagių ir plėšikų.“ (Laozi)

 

„Gyvenimas a priori neturi jokios prasmės. Prasmę suteiki tik tu pats, gyvenimo vertė yra tik tavo pasirinkta prasmė.“ (Jean-Paul Sartre)

 

„Kaip nuoseklus žmogaus laisvės mylėtojas, laikantis ją absoliučia visko, ką mes gerbiame ir kuo žavimės žmonijoje, sąlyga, aš pakeičiau Voltero posakį ir tvirtinu: jei Dievas iš tikro egzistuotų, mes neišvengiamai turėtume jį sunaikinti.“ (Michail Bakunin)

 

„Egzistuoja tokia idėja – palikti žmoniją pačiai sau, nes neįmanoma ją sėkmingai valdyti. Pasauliui nereikia valdymo. Tiesą sakant, jo nereikėtų valdyti visai. Gera tvarka atsiranda spontaniškai, kai viskas vyksta savaime.“ (Zhuangzi)

 

„Visos nacionalinės bažnyčių institucijos (žydų, krikščionių ar turkų) yra tik žmogaus išradimai, sukurti siekiant gąsdinti ir pavergti žmoniją, monopolizuoti galią ir pelnus. Perskaičius visas tas begėdiškas istorijas apie gašlius ištvirkavimus, žiaurias egzekucijas ir negailestingą kerštą, kuriais užpildyta daugiau nei pusė Biblijos, logiškiau būtų vadinti tai demonų, o ne dievo pasauliu. Tai korumpuotai ir žiauriai žmonijai pasitarnavusi blogio istorija. Man ji šlykšti, kaip šlykštus ir visas žiaurumas.“ (Thomas Paine)

 

„Idealiu atveju nesmurtinė valstybė yra tvarkinga anarchija. Valstybė valdoma geriausiai, kai ji valdoma mažiausiai.“ (Gandhi)

 

„Anarchizmas yra ne romantiška legenda, bet tvirtas penkių tūkstančių metų patirtimi grįstas supratimas, kad mes negalime patikėti savo gyvenimo karaliams, šventikams, politikams, generolams ir apygardų atstovams.“ (Edward Abbey)

 

„Jei tūkstantis piliečių šiais metais nesumokėtų mokesčių, tai nesukeltų tokių smurtinių ir kruvinų pasekmių, kurias sukeltų tie patys piliečiai, sumokėję mokesčius ir leidę valstybei smurtauti bei taškytis nekaltųjų krauju. Tiesą sakant, tai būtų taiki revoliucija, jei tik tokia apskritai įmanoma.“ (Henry David Thoreau)

 

„Kiekviena valstybė yra korumpuota. Geras žmogus neturėtų pernelyg stropiai laikytis įstatymų. Koks pasityčiojimas iš vyriausybės galėtų prilygti žiauriai politinei cenzūrai, kuri šimtmečiais klastingai melavo ir slėpė, kad valstybė yra tik apgaulė? Kuo mažiau valdymo, tuo geriau – tuo mažiau įstatymų ir mažiau pasitikima galia. Priešnuodis prieš šiuos formalios vyriausybės piktnaudžiavimus yra asmeninio pobūdžio įtaka, asmens galių augimas.“ (Ralph Waldo Emerson)

 

„Iš savo skausmingos patirties žinome, kad engėjai niekada nesuteikia laisvės savo noru. Laisvė turi būti išsireikalauta pačių engiamųjų.“ (Martin Luther King)

 

„Geriausia kontrolės forma yra kalėjimas be grotų. Jame žmonės sėdės amžinai, nes nemanys sėdintys kalėjime.“ (David Icke)

 

„Vyriausybė yra abstraktus daiktavardis, reiškiantis valdymo procesą ir meną. Nusižengimas rašyti jį iš didžiosios raidės, kada kalbama apie žmones. Būti kieno nors viršininku – blogiausias užsiėmimas bet kuriam žmogui, netgi šventajam. Nė vienas žmogus iš milijono netinka tokiam užsiėmimui, ir dar mažiau toks užsiėmimas tinka ieškančiam tokios galimybės.“ (J. R. R. Tolkien)

 

„Aš esu anarchistas ne todėl, kad tikiu anarchizmu kaip galutiniu tikslu, o todėl, kad tokio dalyko kaip galutinis tikslas iš viso nėra.“ (Rudolf Rocker)

 

„Niekas nėra toks beviltiškas vergas kaip tas, kuris klaidingai tiki, kad yra laisvas. Kokia vyriausybė yra geriausia? Ta, kuri moko mus valdyti save.“ (Johann Wolfgang von Goethe)

 

„Į anarchizmą galima žiūrėti kaip į savanorišką socializmą – libertarų socializmą, anarchosindikalizmą ar anarchokomunizmą, kuris suprantamas Bakunino, Kropotkino ir kitų anarchistų tradicijoje. (Noam Chomsky)

 

„Anarchizmas yra socializmas be valstybės.“ (Michail Bakunin)

 

„Religija valdo žmogaus protą, nuosavybė valdo žmogaus poreikius, vyriausybė valdo žmogaus elgesį. Tai yra siaubingi žmogaus pavergimo mechanizmai.“ (Emma Goldman)

 

„Valstybė savo prievartinius įstatymus paverčia individualiais nusikaltimais.“ (Max Stirner)

 

„Serijiniai žudikai tik atkartoja tai, ką stambiu mastu daro valstybės. Jie yra mūsų laikų produktai,o tie laikai yra kraugeriški.“ (Richard Ramirez)

 

„Ten, kur valdžia, nėra laisvės.“ (Peter Kropotkin)

 

„Dauguma anarchistų tiki, kad pokyčiai gali prasidėti tik per revoliuciją, nes pasiturinti klasė neleis įvykti taikiems pokyčiams. Vis dėlto mes siekiame taikos bet kuria kaina, išskyrus laisvės.“ (Lucy Parsons)

 

„Žmogus netampa laisvesnis vien dėl to, kad gali išsirinkti sau naują šeimininką.“ (Lysander Spooner)

 

Parinko ir vertė RB

 

2011 08 17

 

{youtube}U4GSsxCD8TY{/youtube}